maanantai 11. marraskuuta 2013

Pelastushelikopterit, apua taivaalta

Pelastushelikoptereiden hyödystä ensihoidon kannalta näyttää nousevan aika ajoin keskustelua. Viimeisen keskustelu avauksen tarjosi FinnHemsin budjetin nouseminen ensivuodelle 32 miljoonaan. Tähän sitten lisäksi kustannusten nousu koko ensihoidon sektorilla niin johan taas riittää keskusteltavaa. Sekin on selvää, että kustannukset tulevat nousemaan lähivuosina vielä lisääkin. Onko tuo sitten kaiken arvoista? Puolustajat perustelevat kustannuksia sillä, että toiminta tehostuu, laadukkuus parantuu ja palvelut tasapuolistuvat koko maassa. Itse en samoilla linjoilla ole, vaan enemmänkin mietin mistä muualta tuo raha on poissa. Oliko ennen ensihoidon uudistusta hoito niin paljon huonompaa? Tietysti sillä on merkitystä lähdetäänkö minuutin valmiudella vai 15 minuutin valmiudella. Tuskin tuo kuitenkaan kustannuksia täysin selittää.

Koptereista kuitenkin muutama sananen. Savon Sanomissa oli tässä jonkin aikaa sitten mielipide kirjoitus, jossa koptereiden kustannuksiin ottivat kantaa ko. seudun ensihoidon parissa työskentelevät lääkärit. Itse yhdyn suurilta osin tuohon kirjoitukseen. Jokunen vuosi sitten ajelimme kollegan kanssa paluumatkalla sairaalasiirrolta. Siinä keskustelun lomassa tämä aihe taas tuli esille. Silloin jo mietimme sitä, että eikö se olisi huomattavasti halvempaa istuttaa sitä lääkäriä siihen autoon ja jakaa näitä ensihoitolääkäreitä sopivasti pitkin maata. Nythän sitten arvostelijat osoittavat sormella ja muistuttavat, että miten se kuljettaminen. Totuushan taitaa olla se, että kopteri ei juurikaan kuljeta vaikka tästä yleisöllä saattaa olla erilainen näkemys erään tv-sarjan perusteella. Korostetaan etten missään nimessä vastusta ensihoitolääkäreitä tai heidän tekemäänsä työtä. Eikö kuitenkin olisi kustannustehokkaampaa jättää se potilas kuljetus esim. puolustusvoimille tai rajavartiolaitokselle. Taitavat lisäksi olla monipuolisempia koptereita muutenkin.

Kummallisinta tässä on sitten FinnHemsin vastinen tuolle ed. mainitulle mielipide kirjoitukselle. Sen mukaan on kalliimpaa toimia tai luoda alusta autolla liikkuva ensihoitolääkäri järjestelmä. Itse en vain ymmärrä että eikö tuossa voisi hyödyntää jo valmista ambulanssi verkostoa? Onhan siellä kopterissa lentäjä ja ensihoitaja myös mukana joten en vain tuota ihan noin vain sulata henkilöstökulujen nousuna. Tietenkin onko näitä lääkäreitä sitten tarpeeksi on olennainen kysymys, jota tuleekin pohtia. Se kuitenkin mikä tässä vastineessa pistää omaan silmään on tuo hälytysten määrä vuodelta 15291 ja hyötyneiden potilaiden määrä 1301. Ihmishengen hintaa en ala arvioimaan, mutta kummasti mieleen tulee montako potilasta kopteri lopulta kohtasi? kuinka monta hoidettiin konsultaation perusteella? kuinka monessa kopteri ei lähtenyt edes matkaan? Kuinka monta kertaa kopteri jo peruttiin ensihoitajien toimesta?


Niin loppujen lopuksihan tässä on kyse ihmishengen hinnasta ja miten yhteiskunta sen hinnoittelee. Onko se vähempi arvoista ohjata rahaa ennalta ehkäisevään päihdetyöhön vai elvytetäänkä ”Puisto-Pertsaa” kiiltävissä univormuissa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti