perjantai 24. lokakuuta 2014

Ambulanssi vs. Taksi

Ihan mielenkiintoista keskustelua ollut viime aikoina tarjolla aiheesta ambulanssi vs taksi. Tuleehan tähän törmättyä vähän väliä omassakin asiakas kunnassa. Joskus se vain on potilaan hieman hankala ymmärtää sitä että kehoitamme menemään taksilla. Kuulemma ennen kun ambulanssin tilasi pääsi suoraan sairaalaan. Tämä jonojen ohitse pääseminen se myös jaksaa aina yllättää. Juu, ei ambulanssilla et pääse päivystys jonon ohitse. Tietysti toki silloin kun olet akuutisti hoitoa tarvitseva. Tietty tuossa tilanteessa ambulanssi tilaaminen on päätynyt yleensä hälyttämiseen. Tätä kun on hieman hankala kaikkien ymmärtää. Ambulanssi hälytetään - taksi tilataan.

Onko se ihmisillä sellainen näkemys, että mulle kaikki ja heti. Tietysti omasta terveydestään saa olla ja pitääkin olla kiinnostunut. Onko se sitten akuutti asia, jos esim. Kurkkukipu on jatkunut kaksi viikkoa. Tulee sitten klo 04.15 mieleen soittaa ambulanssi ja olettaa suorilta lähtöä päivystykseen. Tietty en kiellä etteikö vaiva kun vaiva voi akuutisti pahentua. Sitä varten teemme arvion terveydentilastasi ja yleensä voimme kilauttaa tohtorinkin mielipiteen asiaan.

No tämä nyt lähinnä uusavuttomuudesta. Kyllä ihan oikein uusavuttomuus jaksaa hyvin ja oikein hyvin työllistää. Vanhuksia en tästä ryhmästä ole juurikaan löytänyt. Vaikka ikääntyvä väestö on eräs isoimmista kohtaamistamme ryhmistä. Toki myönnän että onhan se joskus hieman koettelevaa lähteä keskellä yötä tuollaiselle keikalle. Täytyy kyllä myöntää, että itse kuitenkin vanhusten kohtaamisesta noin yleensä ottaen pidän. Vaikka hieman surullisen asiasta tekee sen, että usein on kyse yksinäisyydestä ja sitä kautta kumpuavasta avun tarpeesta.

Tälle aamua luin Suomen potilasliiton antaman haastattelun. Aiheesta taksikuljetukset uhkaavat potilasturvallisuutta. Liitto piti vakavana ongelmana tätä ja ehdotti aiheen esille ottamista. Kehoittaisin haastattelun antajaa ottamaan yhteyttä lähimpään ensihoidon palvelujen tuottajaan. Kyllä tähän työhön tutustumaan pääsee. Voi se arki todellisuus valjeta ihan erillä tavalla. 

Itse kuitenkin kuuluttaisin keskustelun tarvetta yhteisöllisyydelle. Katsottaisiin vähän enemmän toistemme perään ja käytettäisiin maalaisjärkeä. Ihan kaikkia asioita ei voi viranomaisillekaan osoittaa. Parhaassa tapauksessa tehdään sitten se kantelu, kun ei se ambulanssi kuljettanutkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti