lauantai 4. lokakuuta 2014

Virka-apu ja mielenterveyspotilas

Virka-apu ja mielenterveyspotilas

Luinpa tuossa mielenkiintoisen uutisoinnin mielenterveyspotilaiden kuljettamisesta. Ihan täysin ei auennut, että ovatko kyseessä potilaat jotka kuljetetaan ensihoitajan arvion perusteella mielenterveys arvioon tk-päivystykseen (yhteispäivystykseen) vai siirrot tk päivystyksestä M1-kriteerein psykiatrian päivystykseen.

Veikkaisin miltei tuota ensimmäistä vaihtoehtoa. Harvemmin olen itse tarvinnut virka-apua siirryttäessä tk:sta psykiatrian päivystykseen. Toki näitäkin kertoja on vastaan tullut, mutta todella harvassa nämä itsellä ovat. Uutisen mukaan ongelmana on virka-apu pyynnön lähettäminen poliisille. Tarkennettuna sen kirjoittaminen. Tuon pyynnön kun voi tehdä vain virkasuhteinen lääkäri. Toki tahdonvastaiseen hoitoon lähetteen voivat kirjoittaa muutkin kuin virkasuhteiset lääkärit.

Kriteerit tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon:

1) jos hänen todetaan olevan mielisairas;

2) jos hän mielisairautensa vuoksi on hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja

3) jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä.

Ongelma?

Ongelmaksi  muodostuu nyt se, että kuka tahansa voi lähetteen kirjoittaa.  Sitten pitäisi huolehtia potilaan pääsystä psykiatrian päivystykseen. Mikäli potilas vastustaa lähetteen mukaista hoitoon toimittamista. Lähettävän lääkärin tulisi kääntyä tk:n/päivystyksen lääkärin puoleen saadakseen poliisin turvaamaan potilaan kuljettamisen hoitoon. Tässä on vain käynyt niin hassusti, että lääkäreitä on ulkoistettu tk:sta/päivystyksistä joten he eivät voi tätä asemansa nojalla tehdä. Näinpä koko soppa on valmis.


Kuitenkin itseäni eniten koskettava ja mietityttävä seikka on potilaan kohtaaminen kotona. Itselle tulee melko usein (oikea) mielenterveystehtävä potilaan omaisen/läheisen ilmoituksen perusteella. Hyvin usein potilas ei ole itse halukas hoitoon lähtemään tai mahdollisesti täysin sairaudentunnoton. Näissä tapauksissa tulee pakostikin käännyttyä lääkärin puoleen, jotta saisi poliisit avukseen toimittamaan potilaan hoitoon. Onneksi ei ole vielä ainakaan tätä käynyt, että puhelimeen vastaisi muu kuin virka-lääkäri. No sitä päivää odotellessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti